al contingut a la navegació Informació de contacte

El Calvari

RECORDS DE LA FONT DEL BAIXADOR: en aquest repàs memorístic d'algunes vivències de la meva infància, vaig centrar el relat -en anteriors escrits- en quatre llocs de la via pública que van tenir una presència preeminent en la meva vida al poble: el Portal, la Placeta, el Planell i la Plaça. Ara eixamplo el record a dos indrets més, el Calvari i el Baixador del Manel.

Per: Sebastià Miranda i Torrent

El meu Calvari de petit el recordo com un espai relativament ample i pla, sense cap arbre, i amb una bona quantitat de petites concavitats excavades al trerra rocós (com una mena de coms), que es feien servir per a posar-hi boles de sal per al bestiar. Em feia molta gràcia aquest conjunt de forats, i l'ús que se'n feia.

Calvari 1.jpeg

Calvari 2.jpeg

Però, parlar del Calvari és, sobretot, recordar el Divendres Sant. Allí hi acabava la processó que es feia aquell dia per recordar la passió i mort de Jesucrist. El seguici, presidit per un capellà i acompanyat d'una notable presència de feligresos, sortia de l'esglèsia, amb la imatge del Sant Crist als braços i a les espatlles d'un home, i enfilava camí amunt fins arribar al pla del Calvari. El trajecte, costerut i relativament llarg, feia necessari que uns quants homes s'anessin rellevant en la feixuga tasca de portar la creu, que feia un bon pes; mentrestant, els parroquians entonaven, amb més o menys fervor, les cançons pròpies d'aquell acte litúrgic. Tot es feia en una atmosfera d'inculpació, penediment i penitència. L'acte acabava amb el retorn, silenciós i respectuós, a l'església.

Foto_Calvari.jpeg

Abans hi havia hagut un petit oratori en aquell indret; però durant la Guerra Civil -una època tràgicament convulsa- la persecució de caire religiós va provocar l'enderrocament d'aquella construcció. La meva mare ens explicava que va veure, espantada i temorosa, com uns homes feien caure l'oratori mentre ella portava, amb prudència i discreció,  una cistella amb menjar per a mossèn Pere, que era amic de la família i estava amagat en una cabana propera.

Actualment el calvari s'ha convertit en un espai de lleure i esbarjo, en sintonia amb el procés de secularització de la societat: hi ha una font d'aigua potable (construïda entre el 2007 i 2008), uns bancs, una taula i arbres de jardí.