al contingut a la navegació Informació de contacte

La Font de la Fontanella

RECORDS DE LA FONT DE LA FONTANELLA: la Fontanella era una font de raig ja que actualment l’aigua que hi surt és la mateixa que es distribueix a les cases, doncs fa anys es va desviar del seu curs natural.

Per: Carmina Giménez i Gambandé

Esta situada en l’antesala del poble, en un recolze de la carretera oferint al visitant una bona ombra, aigua i una zona per descansar. Això és en l’actualitat  però hem de pensar que temps enrere, a les cases no hi havia aigua corrent i per tant, disposar de fonts naturals properes als pobles o masies era un bé molt preuat, per la qual cosa les fonts eren espais molt concorreguts, la gent hi anava a buscar aigua, a abeurar els animals, a rentar la roba, a berenar, eren un punt de trobada i la Fontanella no era diferent.

Fontanella 1.jpeg

Al llarg dels temps a patit molt canvis.

En les primeres fotos que s’han trobat ja es pot veure una inscripció al seu costat on indica “restaurada al 1908”, en elles s’aprecia com passava el camí a prop de la font i l’espai que avui utilitzem com a pic-nic hi havia una bassa on desaiguava  i s’utilitzava per regar els trossos de davant.

Fontanella 3.jpeg

Per acotar la zona s’hi van posar uns bancs de pedra i el Simó de Cal Gelunyo  germà del  Josep Simó Fort, va plantar  sis pollancres i un plataner.

Com anècdota, quan la bassa estava destapada, una nena del poble, l’Angeleta de Cal Roget, hi va caure mentre jugava al seu voltant, afortunadament la van poder rescatar i no va ser res més que un bon ensurt.

Fontanella 4.jpeg

En la primera remodelació es va desviar la carretera original d’entrada al poble, que anava arran de la font, pel traçat que coneixem actualment. Per evitar el perill que suposava la bassa es va procedir cobrir-la, a les hores tota la zona es va pujar de nivell i per accedir a la font s’havia de baixar per unes quatre escales, que quedaven flanquejades per dues baranes.

Al fons de la font hi havia una claveguera que quasi sempre estava obstruïda per fulles i terra, era una mini piscina i sempre aprofitàvem per jugar-hi, el mateix problema passava en la bassa degut a les arrels de les pollancres, sovint s’havia de accedir- hi ,a través d’una tapa, per netejar-la. 

Els canvis han anat succeint contínuament, per exemple, els abeuradors i el safareig  han canviat de lloc, primer estaven a la dreta i després a l’esquerra que es on estan actualment.

Fontanella 2.jpeg

Fa pocs anys les pollancres es van talar pel risc de caiguda, excepte el plataner, que sempre estava oprimit pels gegantins i ara s’ha fet l’amo i senyor de l’ombra de la Fontanella. Hi ha  un poema en record d’elles d’en Jaume Avellaneda.

L’última reforma  va ser al 2004, es va cimentar l’espai, col·locar unes taules i bancs de fusta, cinc fanals, seients de pedra i baranes per tot el voltant amb una porta de ferro. S’han suprimit les escales per baixar a la font que ara esta a nivell de la zona i si t’atanses a ella, hi pots veure les antigues aixetes al fons.

L’arcada de ferro la va fer Francesc Cardona de Cal Solé i l’encimentat el Jaume Novau de Cal Reguera i el Diego Quílez.

Fontanella 6.jpeg

Fontanella 8.jpeg